About Me

Facebook

Followers

K.A.M.I

K.A.M.I

Alam Percintaan

Alam Percintaan

Alam Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Nur Safiyah Hana

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Zarif Rani

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

22 January 2011

Kisah anak-anak...

Jam tepat pukul 10pg tp hana masih belum bgn, maklumlah semalam dia bermain2 ngan ayahnya smpi kul 2pg. Biasa ayahnya yg kejutkan dia bangun dgn peluk cium tp kalini mama plak yg kena uruskan... Celik jer mata terus hana lemparkan senyuman, first word adalah 'ayah??'..huhu.. mcm mana nk story kt dia sbb masih belum mengerti apapon lg. Disaat itu ayahnya dalam perjalanan ke Singapore, kapal ayah anchor disana...

'Mama, ayah??' itu jerk hana tahu sebut tp aku paham apa maksudnya...aku senyap jer. Zarif mula merengek2 sbb time tido biasanya ngan ayah, ayah yg dodoikan.. aku mula berfikir, mcm manalah nk menipu budak2 nih tp paham ke dorang kalu aku tipu pon..huhu...Hana mula menunjukkan sikap memberontaknya, abih bilik main dia selerakan ngan toys semua melayan sana-sini...aku mula memujuknya, 'hana jom pi kedai'.. Bab pi kedai hana jom ajer.. Masa dlm perjalanan, aku follow sebuah motor tiba2 hana menjerit ' Yea!!! ayah,ayah...' Alamak hana dh mula angau org lain pon dia dh nmpk ayahnya..yerlah biasanya dia pi kedai ngan ayah naik motor. aku still senyap malas nk layan. Kalu diayan bertambah parah so better aku diam jerk.

Jam kul 6ptg, sepupu hubby dtg ajak hana pi taman permainan dpn umah aku nih..dia ikutlah dgn gembiranya. oh ya skrg dh ada kawan2 kt sini tp seme dh sekolah, sbb sape yg kawan ngan anak sepupu hubby sure akan kawan ngan hana...So excited lah hana ke taman permainan, ntah mcm mana dia berlari2 skali jatuh. abih lutut calar2,, dia menangis blk jer rumah terus masuk bilik & memanggil ayahnya...'mama, ayah?' ermm 'no komen hana' bisik hatiku..

Malam ayahnya belum ada gak, hana mula meragam...aku layan jerk dia & cuba pujuk dia..nasiblah mak aku masih ada lagi sini so zarif mak aku jaga. Zarif pon takmo tido, biasa lps mandi ptg sure dia terus tido tp mlm ni smpi kul 8 blm tido lg. Aku dh tekad hana kena tido awal sbb aku tak larat nk tggu dia smpi jam 2pg, kalu ayah ada takperlah bahagi anak sorg satu tp start mlm nih aku kena handle dua2...aku paksa hana tido, kurung dia dlm bilik..dia menangis sambil menyebut 'ayah, ayah, ayah...' sebak bile mdengarnya, aku sedih tgk dia gtuh riso takut melarat...smpi bile hana mcm nih. aku tak tahu nk buat mcm mana hanya blh memujuknye shj... akhirnya hana tido dgn linangan air mata... apa blh buat ayah ada tanggujawab yg lebih besar utk kita semua. Maybe anak2 yg senasib ngan hana & zarif seme mcm nih kan..!!!

Hubby dh msg dia dh smpi kapal tp tgh bz utk handing over.. Tp hubby sempat tanya 'anak2 buat apa, mcm mana mereka?? aku story serba sedikit pasal kejadian harini, hubby pesan suh bgtahu hana 'ayah pergi keje'... kalu blh aku taknak sebut pasal ayahnya dpn hana supaya hana blh lupakan ayahnya utk seketika...huhu~ mama dlm dilema...

Putera & puteri kesayangan ayah & mama....

5 comments:

tinie & thahir said...

ala cian Hana ngan adik
thaqif pun cam tu dulu asyik tanya2..ilah story kan je tentang keje ayah diaorang pd anak2,diorang mesti faham..cam thaqif gak dulu bila ayah dh naik kapal,kalu bunyi gate mesti dia lari g tgk kot kalu2 ayah balik..bila dia tgk bukan sendiri dia kata bukan ayah,cam tu gak kalu kat jalan nampak je kete cam kete ayah dia excited jerit2 ayah,,tp bla di tgk dlm tu bukan ayah dia sendri bgtau gak bukan ayah..tp hari2 la ayah yg ditanya..kita yg dgr tak sampai hati je..tp lama2 dia dh faham bila ummi tanya ayah mana? dia jwb ayh work kat kapal n bila tgk gambar kapal kat baju or buku mesti dia bgtau tu kapal ayah..;-)

~Pn.Ilah~ said...

Huhu..thanks 4 ur advice, nnt pasni ilah cuba utk berterus-terang ngan dia, mayb lelama dia akan paham.. susah kalu dh terlalu close ngan ayah ni kan, serba-serbi ayah...

Anne.Zain.Adelia said...

sgt sedey (nangis smbil ketuk dada jap)... nnti adelia pon mcm ni ek... be strong k ilah... u're my mentor... :)

~Pn.Ilah~ said...

anis,

Nasib kita ditinggalkn kekasih hati..hehe. dh abih air mata anis bile jer suami sign-on,kita nih asyik nangis ajer..so kita bg anak2 jerlah yg nangis. Mentor?? haha..

iNtAn aIzaN said...

Kesian anak2 akak..
n emaknyer skali :(

sbrlah kak, kite yg duk jauh ngan hubby nie kena kuat

utk diri sendiri n org lain jugak