About Me

Facebook

Followers

K.A.M.I

K.A.M.I

Alam Percintaan

Alam Percintaan

Alam Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Nur Safiyah Hana

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Zarif Rani

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

08 July 2009

Berita dari kampung..

Arini aku baru masuk opis..rasa cam dh lama giler tinggal..td smpi di stesen Kajang kul kul 7.30pg..masa dlm ketepi aku asyik membuta jer..best2!!. mcm duk dlm buai jer..yerlah ketepi kan bergoyang. Aku naik dr Tumpat kul 6.30ptg..perjalanan amik masa yg agak lama smpi 13jam tetapi memandangkan aku amik tempat tido so tak rasa sgt letihnya...

So, arini 8/4/2009 genaplah Hana 4 bln..smlm aku bwk Hana pi klinik utk monthly check up. Klinik tu depan umah aku jer tetapi memandangkan pintu belakang kunci, tpaksa ikut pintu dpn. So jauh skit utk menapak. Walaupon dekat aku tetap naik kete gak, letih ah nk bjln..hi2. Tp yg bestnya klinik ni takyah tggu lelama. Yerlah Klinik Desa khas untuk ibu & anak jer.. masa kami pi tuh ada sorg jer patient. Kalu dulu kt Klinik Sang Kancil,KL @ Klinik Kesihatan Kajang, mak oi lama smpi Hana tertido-tido tunggu turn. Skrg ni smpi jer terus checkup, yerlah kt kampong bknnya ramai benor pn patient….

My Little Princess dh semakin membesar..Masih ingat lagi time dia kuar dr perut aku sehari sebelum sambutan Maulidur Rasul , masa tuh tepat jam 7.25pm, seberat 2.55kg. Keluar jer dr dunia terus menangis, berkulit merah dan bermata bulat.. Boleh dikatakan aku melahirkan dia memang senang dan tidak sakit sangat. Dia disambut oleh Sister & dibantu oleh 3 doktor pelatih kt HUSM. Masa tu aku happy sgt smpi tak terkata n sakit pon dh tak rasa, my hubby yg duk sebelah ni mata tak berkelip duk tgk baby n tersenyum2. Betapa gumbiranya kami...So kini Hana dh 4 bln..rasa tak sabarnya nk tgk Hana membesar dan membesar lg...smpi ke dewasa..aku masih menunggu Hana memanggil aku 'mama' ...

Tumbesaran Hana :

First Day – 2.55 kg

1 Month – 3.82 kg

2 Month – 4.55 kg

3 Month – 5.00 kg

4 Month – 5.45 kg


Perkembangan Hana :

  • Boleh pegang botol susu sendiri.
  • Kalu nampak org berdiri, mula hulur tgn suh amik dia…yg selalu jd mangsa Mama Iny (my sista).
  • Skrg mula manja2 ngan nenek dia, kalu bgn tido nk kena mak aku ada kalu tak menangis gtu.
  • Dh pandai nk ikut org yg memakai tdung..dh tahu org nk kuar. Nak suh bwk dia skali ler..
  • Nk suh org tegur dia, kalu tak tegur mst nk nanes gtu…Bile org tegur mula lah senyum2...
  • Kalu time main takleh amik benda ngan tgn, dia akan capai guna kaki...ish3.
  • Kalu nk pegi klinik mst dia senyum jer, mcm gembira gtuh. mayb sbb boleh kuar dr umah kut..yerlah biasa duk umah jer, busan lah jugak...
  • Minum susu S26 sblm ni Snow. Minum sebanyak 120ml lbh kurang 4oz, 2jam sekali. Kuat minum air, panas kut...
  • Tidak tahan panas n berpeluh...shian dia sbb kelantan skrg panas sgt pd siang hari tp sebelah mlmnya hujan.
  • Suka mandi n tak pernah nangis.kalu kena air diam jer...
  • Suka pakai bedak sejuk mcm org tua..
  • Dh pandai nk buka diaper tape..
  • Kini Hana dh memiliki 10 koleksi puting..susah lah cari puting utk dia sbb byk yg tak sesuai, ada yg tertutup lubang hidung lah, ada yg cekang kt pipi sbb tembam....yg paling dia suka hisap yg ayah dia belikan brand Pigeon tp puting tuh dh rosak. Nasiblah aku terjumpa puting sebijik macam tuh kt mothercare kalu tak jenuh aku nk kena modify sbb nk tukar puting utk guna cover lama...

Tapi yang paling aku tak tahan, bile my hubby call nk ckp ngan Hana..normally aku guna loudspeaker. Bile ayah dia panggil nama 'Nur Safiyah Hana', dia mula cari..kekiri kekanan kepalanya pusing mencari suara itu. last dia akan pandang kt telefon, smbil mengomel...agaknya dh lama dia tunggu sore tuh tp nape tak dtg tgk n amik dia..Aku dapat rasakan Hana rindu sgt kt ayah dia. Org yang selama ini yg byk menjaga dia dr umur 1 hari hinggalah 3bln. Org yg mendodoikan dia time nk tido, mandikan dia,susukan dia & rela tak tgk bola kerana anak..... Tp paling aku tak sangka seorang marine engineer yang kerjanya yg bermain ngan minyak, repair enjin kapal yg boleh dikatakan heavy job blh menjaga anak sebegitu baik sekali...'Thanks a lot mr.rafizan, we love u with all our heart. u are the greatest 'ayah n hubby' in the whole world'....



6 comments:

Yat Ekhram said...

ya ampunnnnnnnnnnnnnn..

kinapa la hana sgt comelllllllll.
gewaaaaaaamm antie yat tgk.
rase tak sabo pulak nak tgk baby dlm pewot neh.

huwaaaa.taching la part ayah dia jaga 3 bln tu..yat dapat bayangkan mcmtulah agaknye nanti hubby yat jadik mr mama jaga our qiestina nanti..sggp tak tgk bola kan!

cian hana rindu ayah yea..
ayah dia musti lagi rindu gelak tawa dia kan!

~Pn.Ct.Noraazillah~ said...

yerlah yat anak sendiri lg geram tau.hehe....

huwaaa..samalah yat nnt ur hubby pon akan jaga Qistina n yat mcm tu gak..walaupon dorg keje mcm tu atleast dorg tahu mcm mana nk jaga anak...tu yg paling akak salute... :)

surelah ayah dia windu gile..what to do!!

yat nnt bsalin kt mana??kalu kt putrajaya, blh akak g melawat.nnt msg tau..yat bg nombor tpon yat k, aritu hs akak hilang so ngan no yat pon hilang.hehe..

cipan said...

nak anak gak..................!!!huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

~Pn.Ct.Noraazillah~ said...

hey nagee, kahwin dulu k baru dpt anak...sabar jerlah..hehe

Notes From My Diary said...

hehe... lawok nengok hana guna kaki die... hehe... nk kne ikat ea... hehe...

~Pn.Ct.Noraazillah~ said...

makin membuaslah anis, hana dh tak reti nk duk diam...hehe..