About Me

Facebook

Followers

K.A.M.I

K.A.M.I

Alam Percintaan

Alam Percintaan

Alam Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Nur Safiyah Hana

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Zarif Rani

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

14 September 2009

Kisah Aku+Kawan-kawan+Shopping Raya..

Last week, aku agak bz apabila housemate yg sama2 belajar kt UTeM dulu datang menjenguk aku kt sini. Seronok+Gembira+Penat melayan kerenah kanak2 ribena ni..hehe. Mereka ni adalah adik+sahabat. Setiap tahun kami mst pergi bercuti+bershopping, spt thn lps kami bercuti di Penang. Thn ni kami berdating area KL plak, sambil bershopping baju raya. Kebetulan ari Isnin cuti Nuzul Quran utk negeri2 tertentu.

Jumaat (4/9) - Harini aku berbuka dengan anak buah aku n tunangnya. Emy plak dh msg yg dia dh on the way nk ke sini.Lbh kurang kul 10mlm Emy smpi , dia tumpang kereta kawan dia. Emy ni ada kursus kt Hotel Residence, UNITEN pada 7/9/2009. Dia ni skrg Lecturer kt Politeknik Mersing,Johor. Dia ni asal Penang,seorg yg baik+lemah-lembut+single lg tau!!...hehehe. Paling besh!! Emy belikan baju n kasut utk si kecik..Ala chomel sgt, thanks Emy….


Sabtu (5/9) - Kami bersahur atas katil jer,nk wat cmner bersembang tak hengat so sahur pon tlepas. Dua2 tido lena!!hehe. Kul 8.30pg, aku pergi Hentian Kajang utk menjemput Iza yg dtg dr Penang. Iza ni pon masih single tau..hehe.Dia skrg Cikgu, dia mengajar kt depan umah dia jer, besh gile pegi+blk keje jln kaki pn smpi. Iza ni pon baik bangat tp agak gengstar skit..hehe.

Sesampai jer kt umah aku bersiap2 hendak kuar pi Sogo. Aku dh janji ngan Mazian sbb aritu ada Sogo Card. Masa ni lah aku nk pulun shopping..hehehe..Biasalah aku suka beli barang murah2 ni..hehe. Ops lupa nk introduce, Mazian ni kawan sekelas aku kt PUO. Time hubby aku takder dialah org yg take care kt aku. Hubby Mazian ni pon kawan sekelas aku gak. So takderlah janggal kalu bersama mereka. hehehe. (pic bwh ni gmbr mazian n hubbynya)



Time aku pi sogo Iza & Emy pon terpaksa follow ..shian kt diorang penat pon tak hilang lg. Bile tiba kt depan Sogo, mak ai ramainya manusia ngah beratur nak masuk. Sbb nk masuk kena ada kad Sogo n Maybankard. Utk mengelakkan beratur panjang so kami msk ikut pintu belakang so kurang skit beraturnya…nasiblah dh tahu selok-belok Sogo nih..hehe…Bile dh msk dlm Sogo, nampak kepala manusia jer, beg, baju seme tak nmpk pon..Aku terus ke tingkat 4 utk cari baju Hana. Kt floor ni padat giler org, ngan anak menangis seme ada, ada amik sebakul baju then duk tepi pilih2 yg mana bkenan jer, cm2 gelagat ada..hehehe…Aku susah gak nk cari sbb ramai sgt org, pening dibuatnya. Pastu time nk bayar pon satu hal, lenguh kaki berdiri.huhu…Ni antara baju raya yg aku belikan utk my princess…




Ops!! Mama Mazian pon ada belikan baju utk Hana. Thanks Yan...


Blk dr Sogo singgah plak umah BB. Umah BB ni senang jer nk cari sbb dia duk Condominium Putra Villa betul2 belakang The Mall. Kami singgah kejap jer then ajak BB datang kerumah aku berbuka puasa. BB ni asal Terengganu, dia baru pulang dr Australia sbb further study kt sana. Dia amik Master in IT (Networking) skrg dia lecturer mgajar kt kolej kt area Technology Park, Bukit Jalil. Tp start bulan November nnt dia akan mengajar kt UTeM. Nampaknya BB ni sayang betul nk tinggal UTeM n Melaka Bandar Bersejarah. Byk kenangan kut kt sana..hehehe.."Tahniah BB nnt leh kami melepak di sana plak. Kali ni ngan member baru-Hana"

So kami berbuka puasa just berlaukan sayur air/sup sayur+ikan goreng+sambal belancan+Tembikai Juice..Tu jer yg sempat aku masak.hehehe…After berbuka BB blk umah dia sbb dia nk kena marking assignment student. So tinggallah kami bertiga, kami menghabiskan masa dengan tgk tv n bersembang. *________________*. (lupa nk amik pic)

Ahad (6/9) - Aku bangun kul 4.30pg masak utk bersahur. Aku ingat nk wat nasi goreng. So aku sediakan bahan2 nya sementara aku tggu call dr Erin. Emy n Iza masih tido, shian plak aku nk kejutkan. Erin naik bas dr Terengganu. Dia plan nk naik flight tp dia takut susahkan aku utk amik dia. Erin memang perangai mcm tuh dr masa U lg, tak suka menyusahkan org lain. Masa kt u dulu dia lah member sekelas, semotor, sebilik, sebantal, semelah…lgpon dia jer yg sama course ngan aku IT(Software) yg lelain IT(Networking). Erin ni duk excited ajak aku wat Master nextyear kt UKM. Aku pon ber excited gak tp blm pasti lg sbb kena tanya En.Hubby. Lgpon nextyear myHubby nk wat combine course kt ALAM, Batu Rakit. Mst aku kena bg lauan kt hubby dulu wat course then baru aku…hu2. Erin ni akan menamatkan zaman bujangnya pada 01.01.2010 nnt. So skrg ni dia ngah bz dgn persiapan wedding. Erin sekarang bekerja ngan company tunang dia sbg Manager Admin (aku pernah story pasal Erin kt entry aku sblm ni).


Continue agenda aku hari tsebut, after amik erin sempatlah kami bersahur reramai. Tupon aku tak sempat nk goreng nasi sbb Erin dh smpi awal so aku suh Emy n Iza yg wat kan..Sesampai dirumah seme dh settle,riuh-rendah ler bile berjumpa.hehe…Tp kesian Erin sbb dia smpi jer demam,katanya tunang dia ‘ Ubat demam u ada kt KL’..hehe. yerlah ubatnya bershopping & jumpa kawan. Nasiblah tunang dia ni pn ok, tak pernah halang kalu Erin nk jumpa kami. Sama mcm myHubby gak..thanks both of u bg kebebasan utk kami berkawan2..

Kalu diikutkan harini ada gathering berbuka pose bg budak Networking tp nmpknya aku takleh join sbb Erin demam. Emy & Iza dh janji ngan kawan nk buka pose so kami seme tak join. So tak dapatlah berjumpa ngan Anum & Zati, mereka ni pon housemate aku gak. Anum ni org Terengganu dia keje sama tempat ngan aku. Dia duk sebelah aku jerk t opis, so setiap masa jumpa. Dia pon IT Executive@kuli mcm aku..hehe. Zati ni plak org KL skrg keje sbg Network Engineer. To Anum&Zati – ‘Kami mintak maaf byk2 sbb tak leh nk join majlis tuh’. Rupanya majlis tuh di cancelkn sbb kami tak join..huhu.

So after tuh kami pi Nilai 3- cari brg kahwin Erin, Ikea- cari brg utk deco umah aku..Emy & Iza separate ngan kami sbb ada majlis berbuka pose..so aku pon berbuka ngan Erin jer. Pastu aku tggu Emy & Iza kt umah BB...Dlm kul 9mlm kami pi jalan TAR plak.Kami naik LRT-Star jer sbb mls nk berjam…hehe. Smpi kt sana, ramainya org bershopping, aku nk tgk baju raya yg dh siap..Kami settle shopping kt sini kul 11.30 mlm,cepat2 kami jalan sbb takut terlepas train. Smpi umah BB kul 12 mlm…BB ngah prepare slide utk mengajar esoknya..Wah!! susah tul jd lecturer n cikgu ni sbb nk kena prepare byk benda..hehehe.

Isnin (7/9) – Harini ni aku keje walaupon diorg cuti. Harini Iza dh nk lik Penang, bas ke penang kul 10pg. So sempatlah aku hantar dia kt Hentian Kajang. Tinggallah Emy & Erin kt umah, dlm tghari diorg kuar pegi midvalley. Balik dorg pegi ke opis aku, kami blk sesama. Kami singgah kt Sate Hj Samuri sbb nk berbuka mkn sate. Biasalah kalu dtg kajang tak sah kalu tak mkn sate..hehehe. Erin akan balik Terengganu kul 9mlm, Emy plak ada taklimat kursus kul 8.30. So after berbuka, kami cepat2 bersiap. Kul 8mlm kami kuar, first skali antar Emy pastu antar Erin lak. Sedihnya nk berpisah ngan mereka..huhu. (ni ler antara pic kenangan bersama mereka)




ni pic kami yg latest::


Selasa (8/9) – Pergi&balik kerja + cakap ngan Hana + tgk TV + tido….

Rabu (9/9) - Pergi&balik kerja + cakap ngan Hana + tgk TV + tido….

Khamis (10/9) – Pergi & balik kerja seperti biasa, tp arini Emy dh abih Kursus. Dia abih awal so dia dtg rumah aku dulu lah sbb tiket bas dia hari Jumaat mlm.hehehe..Aku n Emy berbuka kt Pizza Hut kt Metro Point Kajang. After berbuka kami menyinggah di Bazar. Kt situ byk lah org jual baju kurung seme. Lepas tuh kami pi ke butik De’Alfa sbb Emy nk beli baju raya. So Emy sempatlah rembat sepasang..hehe. Butik tuh harga baju memang berpatutan, mcm2 pesen ada. Masa berjalan2 kt situ aku tenampak baju kurung kecik, alahai teringin nk bg Hana pakai. Aku pon belilah..hehe. So kt sini aku beli 2 helai baju Hana. Biasalah skrg ni kalu aku tgk baju baby sure nk beli jer…Nnt kt kelantan nk shopping lg..huhu


Untuk Erin & Anum : “Happy Besday yg ke-25, Semoga panjang umur n murah rezeki. Amin…….

Jumaat (11/9) – Harini aku berbuka ngan Emy, dia kata nk masak. Tak sangka plak Emy dh pandai masak..hik3. Balik keje tgk seme dh siap. Emy wat puding, masak ikan sweet- sour, sup cendawan n telur goreng…’ Jgn jeles tau erin n iza, emy masak utk akak’ hehe..

Bas Emy mlm nnt kul 12mlm..tp aku ngantuk sgt tak tahu nape..So aku tido lah after berbuka. Emy ngah packing baju n tgk TV. Kami kuar kul 11.30mlm sbb Hentian Kajang tuh dekat jer ngan umah aku. Smpi kat sana bas tak der pon lg..tggu punya tggu bas sampai kul 1pg..Emy paksa aku blk dulu, ish takkan aku tinggalkan si Emy tuh sorg2 kt situ. After Emy naik bas aku pon balik. Sesampai di rumah dh hilang seme riuh-rendah, kembali sunyi..huhu. Nk wat cmner dh hidup aku mcm ni!! Huaaaaaaaaaaaa…

Sabtu (12/9) – Pergi kerja. Time bz aku sudah dtg..huhu. Berbuka ngan Sue n Syam kt Restoran Sate Hj Samuri..Mlmnya aku naik bas lik Kedah. Blk berbuka ngan MIL&FIL…windu bangat kt family & kampong halaman disana…hehehe.

Utk reader seme :: ‘Selamat Berbuka Puasa’……~Roger&Out~


8 comments:

Ena Mazly said...

waduhhh...penuh tul aktiviti dia... ehehhe...

sorry lah tak sempat nak jumpa ilah masa akak gi kl aritu...

meo188 said...

hi gadis yg baju oren tue :)

meo188 said...

hi...

k0m4nd3r said...

UIsh.. shopping x ajak.. hohoho

Mrs. Izwan said...

bukan men seronok lagi dia ye be-soping moping..huhuuu rindu jugak nak jpe kwn2 lame.kalu jumpa sure riuh rendah nye.tp almaklumla..kita da ada handbag ni pk 8x nak bjalan kesana sini.hehehe

Afira said...

wah..story yg best..best nyer baca story friendship yg terjalin nih..emy mmg pandai masak Kak Ilah..Dulu pernah duduk satu rumah sewa dgn emy time poli..dr situ Nora leh kenal Emy..mmg dia rajin masak..bo dikatakan tiap2 hari dapur umah kami berasap..

Iza pulak tinggal di Balik Pulau..Kampung kami sebelah menyebelah..tp x pernah jumpa dia..heheh

Congratss pd kawan2 yg skrg dpt kije power2..semua engineer+exec+teacher+lecturer..congratss..tak sangka juga bibi akan jd lecturer Utem...rezeki dia kt Utem..jd org melaka la balik..

Sebelum ni Nora juz tau Iza-Cikgu, Emy-Lecturer Poli, Kak Ilah satu opis ngn Anum..

Best nyer kak Ilah..berbuka puasa dgn kawan2..

Haizales said...

wow..seronoknyer bershopping raye ek...yang paling besh bile beli baju utk baby kan dear?..rasenyer semua nak borong..pasal harga?huh tak kisah langsung...asalkan baby kite nmpak comel memakainye kan?...

Selamat hari Raya in advance ye dear..salam peluk cium untuk baby Hana...dari aunt Haizales and baby Rania..

~Pn.Ilah~ said...

Kak Ena,
Hehe..bile dapat kuar mcm gtu lah kak, kalu tak terperuk jer kat umah…hehe. Alah takperlah Kak Ena lain masa nnt Insyaallah kita dapat jumpa..Dh jumpa apa yg dicari??

Meo,
Ok nnt sya bgtahu kt baju oren, awk ‘say hi’…

Ameng,
Akak dh tpon& msg kt ko aritu nk ajak p shopping. Ko senyap jerk!! Takut awek marah ke??hehehe..

Nad,
Besh Nad, pastu plak dpt bershopping ngan kekawan.Ingat kisah kt UTeM dulu..Memanglah akak pon mcm tuh.Tp ‘hangbag’ akak kt kampong so ada chan lah jln2 ngan dorg. Nnt ‘hangbag’ pon akan join the club…hehe.

Nora,
Yeke Emy pandai masak…oooo selama ni dia senya jer kata tak pandai.Tu akak terkejut bile dia msk aritu, besh plak tuh. Alah nora lg besh Pegawai IT, kami ni executive capuk jerk…hehehe. A’a BB bakal lecturer UTeM, akak duk pk mcm mana dia mengajar budak UTeM nnt..hehe..

Besh sgt dpt berbuka ngan kekawan Nora, ingat zaman duk Melaka…

Haizales,
Long time no see, lama u tak update blog..miss ler.hehe..Tu ar baju utk anak memang rabun mata, seme nk sambar. Memang pon harga tak kisah kalu utk anak, tp utk diri sendiri 10kali pk kalu mahal..

Selamat Hari Raya jugak utk u n Rania!! Salam peluk-cium utk Rania n u jugak…Dr Ilah n Hana