About Me

Facebook

Followers

K.A.M.I

K.A.M.I

Alam Percintaan

Alam Percintaan

Alam Perkahwinan

Daisypath Anniversary tickers

Nur Safiyah Hana

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers

Zarif Rani

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

01 September 2009

Balik KG woo!!

Aku baru smpi dr kampung harini, ngantuk+letih seme ada. Kalu smlm time ni aku ngah bermain2 ngan Safiyah Hana....budak kecik sekarang ni dh mula makan bubur nasi+carrot+ayam dan dilenyek2. Ni ler gara2 budak yg menyibuk time org berbuka. Mak aku citer kalu nampak org berbuka Hana telan air liur n ternganga mulut, shian jer tgk. So, mak aku pon buatkan bubur nasi utk hidangan tghari,ptg dan mlm utk sikecik. Mak aku kata mst time aku preggie dulu aku suka makan. Memang pon sebab dulu kalau terlintas jer nk makan di kepala mst aku pergi mencari n dapatkan walaupon en.hubby takder.hehe..Masa aku berada disana aku sempatlah menyuapkan bubur nasi utknya..Wah berselera!! pastu plak takdan aku nk suap, mulut Hana dh nganga..Dia juga mula makan buah kurma tp yg dilenyek lur. Kalu tak kasi Hana suka menjerit. Pening dibuatnya!!!

Perkembangan hana skrg eak kuat minum susu rasanya sbb hana dh makin membesar n aktif. Yerlah 8/9 ni dh nak masuk 6bln. Pastu plak dh pandai naik walker..dh agak jauh dia bgerak tp tak tahu nk patah balik. Bile dia nk sesuatu benda tp tak dpt mula ar dia menjerit. Dh mula nk merangkak, skrg ngah angkat bontot. Kalu dia bgn tido awal pada kita, dia main2 sorg n dh agak busan dia nk kejutkan kita dgn mencubit bibir n mata. Bila kita buka mata dia akan sengih..berbunga rasa hati...Time aku kt kampung en.hubby ada call nk ckp ngan Hana..tp aku pelik bile hana dengar jer suara ayah dia, Hana mula menangis n menjerit, sblm ni tak pon gtuh. Rasanya dia mula pandai kecik hati, yerlah lama sungguh tak tgk 'org yg dlm telepon'.he2....susah kalu anak dh mula memahami nih....Adoilah mcm mana bile dh besar nnt!!

So di kampung sempatlah aku berbuka puasa 2kali...Hari pertama mak aku masak asam pedam ikan siakap, sayur campur goreng, daging bakar, ulam-ulaman & budu...Budu memang tak tinggal, kalu tak makan budu bukan org kelantan namanya....hehe. Pastu hari kedua hidangan adalah nasi kerabu, daging bakar, ayam percik, ikan keli goreng, telur masin, bawang putih jeruk, somtam, kuih akok, air kelapa & teh panas...ermmm sedap giler dpt makan makanan feberet n berkesempatan berbuka ngan family...tak sabar nk lik 17/9 nnt. Oh ya kalu kekawan kt kl nk mkn nasi kerabu besh korg leh dapatkan kt Sri Rampai Business Park kt situ ada makcik ngan pompuan berniaga, antara jualannya nasi kerabu, laksam, ayam percik, ayam+daging+ikan bakar, serunding, kuih -muih...try ar wehh besh..hehe..

Insyaallah kalu takder aral 12/9 nnt aku lik kedah plak berbuka ngan Ayah&Mak mentua. Biasalah setiap tahun aku akan blk berbuka puasa disana, wakil kepada suamiku yg jauh diperantauan.. Baju raya utk mereka pn telah aku belikan Ayah mentua (baju melayu kaler peach n kain pelikat design jenis batik berkaler oren yg matching ngan baju melayu) manakala Mak mentua (baju kaler purple) aku tak beli kale sendondong pon..hehe.Utk Mak aku lak(Kaler oren+hitam design polka dot)& manakala nenek aku (kaler coklat n abstract design). Aku belikan kain jenis Viskos utk mereka. Biasalah org tua mana suka kain yg nipis mcm sifon, mereka suka yg tebal & tidak panas...Lagipon mak aku memang suka pakai kain jenis vickos ni. Tp baju yg aku beli ni tak tahu lah mak aku sempat pakai raya ke berapa sbb kakak n abg aku dh belikan sepasang sorg so skrg mereka dh ada 6 pasang baju raya tmasuk aku 7, nk wat cmner ginilah anak ramai...hehehe...

Erm harini balik pada asal..buke pose sorg2..Rindunya kt Hana, smlm masa aku nk naik kereta tangan n kaki dia pon duk gerak2 spt nk ikut..Bile aku hulur tgn terus dia hulur tgn nk dtg kt aku..Teringat budak kecik yg bermata bulat memandang aku time naik kete tuh.huaaaaaa. Sedihnya!!!

10 comments:

Haizales said...

ermmm..beshnyer dapat berbuka dgn Hana...ermm dah makan bubur ayam ye?mesti comot time makan kan?hahahaha

jgn sedih2 k berbuka sorang..bayangkan la cik abang ada di sisi..mesti meriah tau...

Selamat berbuka puasa ya!

~Pn.Ilah~ said...

Hehe..a'a dh start mkn dh. comot sure ler..Ok jer, nnt i bygkan en.Hubby ada disisi spt disuggestkn oleh u..

Thanks, selamat berbuka juga!! :)

Yat Ekhram said...

alaaaaaa hana syomellll.

respek la ngan kak ila,,jauh ngan hubby & baby but still strong..

nanti hana pon kuat cam akak :D

~Pn.Ilah~ said...

Yat,
Ala yat kalu dh terpaksa everything kena tempuh..huhu....Bini org kapal kena kuat,tul tak??

Yat pon nnt mcm ni jugak...anak&hubby jauh!!hu3.. Bile nih qiestiena nk kuar??tak sabar rasanya....

Notes From My Diary said...

wah... mane pic hana mulot comot??? musti tembam hana skrg... aunty anis yg makin kering... haha...

iNtAn aIzaN said...

Salam K'Ila

Sabarlah ek..kite nie isteri yg jauh dgn hubby mmg kn kuat kan, if not Allah tak akan uji kt mcm nie :)

shian hana, insyaAllah bile die dah besar sikit. die akan tahu besarnya pengorbanan ibu die

ini ujian kita, mgkin org lain lg teruk dr kite kan..(kata2 nie Ezan slalu pesan utk diri sendiri, sbnarnye)

sabar ek

~Pn.Ilah~ said...

To anis,
Nnt akak upload..sbb aritu tak smpt nk snap pic ngah mkn tuh...Makin demuk2 dh skrg...

Aunty anis kena jg kesihatan tau. Nnt Hana jd friend kt baby aunty...miss u aunty!!

~Pn.Ilah~ said...

To Izan,

Btl kata izan, mayb org lain lg teruk pada kita..Akak selalu bersyukur & bersabar setiap apa yg ditakdirkan utk akak..Setiap yg berlaku ada hikmah disebalik tuh..Izan pon bersabar k!!!

Allah Maha Mengetahui.

Mata Hati said...

salam ziarah.
salam perkenalan..
selamat hari raya...

ur baby sweet lah.. kuci kuci kuci kuuuu ;)

Mohd Fairuz bin Hamzah said...

nk duit raye !! eh ke kena da bagi plak duit raye kt baby.. huhu xmu.. nanti mama die yg amik duit tuh.. hak3 jahat tul cik pai ni :P